GHID DESPRE ACTIVITATEA DE IGIENIZARE

Cum să transformăm curățenia într-o experiență educațională 

 

Ecologizarea sau igienizarea este o acțiune de grup care vizează strângerea deșeurilor aruncate necorespunzător în areale naturale. Cu toate acestea, igienizările nu ar trebui să se rezume la a fi doar o activitate de curățenie, ci ar putea fi privite ca o oportunitate educațională valoroasă.  

Pe lângă contribuția pe care o au la menținerea unui mediu înconjurător sănătos, igienizările oferă profesorilor, elevilor și voluntarilor posibilitatea de a lucra împreună într-un mod practic și interactiv. Prin discuțiile din timpul acțiunii și de la final, participanții vor înțelege cât de importantă este menținerea unui mediu înconjurător curat și în viitor se vor gândi de două ori înainte să arunce deșeurile pe care le produc în natură sau locuri neamenajate.  

 

Cum se organizează o acțiune igienizare? 

  1. Identificarea zonei: Găsiți o zonă în proximitatea locală, cunoscută pentru problemele de depozitare necorespunzătoare a deșeurilor. Discutați cu autoritățile locale pentru a primi aprobare și pentru a-i implica în acțiune.  
  1. Pregătire prealabilă: Stabiliți o dată și o oră convenabilă pentru voluntarii implicați. De obicei, o zi de weekend, de la ora 10:00 este perfectă pentru a realiza această acțiune. Asigurați-vă că aveți suficienți saci de gunoi și mănuși. Puteți colabora cu un sponsor pentru obținerea acestora. De asemenea, asigurați-vă că toți cei implicați cunosc instructajul (vom detalia regulile mai jos). 
  1. Igienizare: Realizați acțiunea împărțind participanții în grupuri mai mici, care să fie coordonate fiecare de un lider de grup, în cazul în care zona poate fi secționată în mai multe trasee. Respectați regulile și discutați despre importanța acțiunilor responsabile în privința mediului înconjurător. 
  1. La finalul acțiunii: Aveți un punct de întâlnire și o oră de final stabilite. Toți voluntarii/echipele vor fi înapoi cu sacii de deșeuri în conformitate cu detaliile stabilite. Asigurați-vă că sacii vor fi colectați corespunzător la final, duși de către adulți în locurile special amenajate sau prin solicitarea ridicării lor de către operatorul de salubritate local. Realizați o discuție de debriefing cu toți participanții.  

 

Reguli de urmat la o acțiune igienizare 

 Deși pare că pentru o acțiune de igienizare nu este nevoie de o pregătire intensă, realitatea este că pentru ca activitatea să decurgă fără surprize neplăcute, trebuie luate în considerare câteva reguli simple: 

  • Participanții să se echipeze cu încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată (bocanci/adidași, pantaloni lungi). 
  • Afecțiunile de care suferă voluntarii (persoane cardiace, astmatice, cu hipertensiune, diabet etc.) trebuie să fie comunicate echipei organizatorice; 
  • La apariția stării de leșin sau oboseală, se va întrerupe activitatea și va fi anunțată situația organizatorilor; 
  • Liderii de echipe vor supraveghea pe toată durata zilei de igienizare activitatea voluntarilor; 
  • Participanții trebuie să aducă la cunoștință organizatorilor orice fel de incidente, evenimente, indiferent de gravitatea lor, în cel mai scurt timp posibil. 
  • Participanții au obligația de a nu se expune pericolelor! Adică, în momentul în care depistează deșeuri periculoase (precum cioburi de sticlă) sau contaminate, nu trebuie să ia contact cu acestea pentru a le strânge. 
  • Participanții trebuie să evite zonele periculoase (zone abrupte, carosabilul); 
  • Participanții nu se vor apropia la mai mult de 1 m de malul râurilor; 
  • Participanții nu vor intra în mijlocul mormanului cu deșeuri, curățarea acestuia se va face de pe margine spre centru; 
  • Deșeurile reciclabile din plastic (PET-uri), metal (conserve) și aluminiu (doze) se pot colecta separat; 
  • Transportul sacilor se realizează pe trasee stabilite, cu atenție sporită pentru a nu se produce accidente.  

 

Cum se raportează activitatea de igienizare în Eco Provocarea? 

 Acțiunile de igienizare pot fi raportate începând cu etapa a II-a a concursului, în formularul disponibil în 16-22 martie 2024.  

 Pentru a raporta igienizările aveți nevoie doar de fotografii, care să surprindă: 

  • Întreaga zonă, înainte și după acțiunea de igienizare; 
  • Sacii de deșeuri adunați (să se poată număra); 
  • Locul în care au fost depozitate deșeurile sau din timpul încărcării acestora în mașina operatorilor de salubritate. 

 

Prin buna organizare și respectarea regulilor unei igienizări, puteți avea parte de momente magice în natură! Elevii vor fi mai responsabili, se vor distra și vor crea o conexiune specială cu natura. Ceilalți voluntari, părinți sau alte persoane din comunitatea locală, vor înțelege cât de importantă este atât acțiunea individuală, cât și cea colectivă când vine vorba de protecția mediului.