Programul ecOprovocarea își propune să motiveze și să îndrume tinerii, pentru a deveni lideri în domeniul protejării mediului. Astfel, elevii se organizeză în echipe, își aleg un lider (profesor sau elev), optează pentru o categorie de activități de mediu (reciclare, igienizare, plantare, târguri de economie circulară, grădini multifuncționale) și intră în competiție, iar fiecare element relevant din strategia lor de protecție a mediului primește puncte, conform Regulamentului.

REZULTATE

ecOprovocarea a ajuns în 350 de licee din 39 de județe (din cele 41 ale României). Am implicat peste 4.000 de elevi și profesori, beneficiari direcți (eco-ambasadori).

♻️ Au fost colectate 608.537 kg de deșeuri reciclate, din 16 categorii diferite.

🌳 S-au plantat 177.910 puieți.

🎯 Din areale naturale, au fost colectați 8.012 saci de deșeuri.

👉 În cadrul târgurilor de resurse, 22.051 obiecte folosite au fost donate, în loc să fie aruncate la gunoi.

8.000 de participanti la ateliere aducaționale au învățat prin metode non-formale despre mediu.

😉 9762 de participanți la campanii de constientizare au dobândit noi informații despre cum să protejeze natura în comunitățile lor.

🦸‍♂️ 142.649 de ore de voluntariat s-au centralizat prin participarea la activitățile ecOprovocarea, adică 16 ani de făcut bine Planetei.

📄 S-au documentat, finalizat și propus, împreună cu elevii 5 propuneri legislative către autoritațile locale. Dintre acestea, 3 au devenit Hotărâri de Consiliu Local).

Ca organizație, am creat 6 Tabere de leadership pentru mediu, organizate pentru tineri.

Au fost dezvoltate și implemetate 6 module cu ateliere non-formale gratuite despre protecția mediului, puse la dispoziția profesorilor pentru a le preda ușor, într-un mod atractiv și practic elevilor.

RECUNOAȘTERE

  • ecOprovocarea a fost declarat „Cel Mai Bun Proiect Educațional de Mediu din România în 2014”, în cadrul Energy Globe Awards.
  • Ministerul Educației a inclus Concursul Național ecOprovocarea în Calendarul activităților extracurriculare interjudețene și regionale 2017-2018.