Programul ecOprovocarea  motivează și îndrumă tinerii  pentru a deveni lideri în domeniul protejării mediului, îi învăța să-și asume responsabilitatea, atât față de propriile comportamente, cât și față de problemele din comunitate care au legătură cu mediul înconjurător. Prin metode non-formale, elevii își îmbunătățesc cunoștintele despre starea actuală a mediului, iar prin organizarea de activități de protejare a acestuia, își îmbunătățesc abilitățile de leadership, învață să lucreze și să comunice în echipă, să negocieze.

Programul extra-școlar ecOprovocarea a fost creat de asociația ViitorPlus, în urmă cu 9 ani, din dorința de a acoperi nevoia de educație pentru mediu a tinerelor generații. De-a lungul timpului a trecut prin diferite transformări și au fost adăugate componente pentru o experiență educațională completă, cu beneficii pe termen lung pentru elevii și profesorii voluntari care participă an de an.

În prezent, programul are mai multe componente:

În prezent, programul are mai multe componente:

– „Cluburile ecOprovocarea Călărași și Sălaj”, susținut de TenarisSilcotub,  se află la cea de-a IX-a ediție. În anul școlar 2018-2019, elevi din 7 licee participă la ateliere educaționale non-formale, conform curriculei ecOprovocarea, dar și la diferite activități de protejare a mediului, organizate chiar de aceștia. În fiecare liceu se înființeacă câte un club de ecologie, iar elevii și profesorii, care se înscriu în club, organizează activități de voluntariat în cele 5 categorii de concurs: reciclare, plantare de arbori, igienizare, campanii de conștientizare și târguri de economie circulară (reutilizare obiectelor). Toate activitățile sunt monitorizate și evaluate, conform Regulamentului, iar cei mai implicați membrii ai echipelor de pe primul loc vor participa la următoarea Tabără de Leadership pentru Mediu ecOprovocarea. Participanții sunt îndrumați și motivați suplimentar de un coordonator zonal, membru al echipei ViitorPlus. La începutul concursului toate echipele înscrise vor primi materiale promoționale (veste, agende, pixuri, stikere), iar echipele care au participat la minim 2 ediții consecutive (anterioare) vor primi Steagul ecOprovocarea.

– Proiectul Concursul Național ecOprovocarea – se află la cea de-a III-a ediție, iar în anul școlar 2018-2019 se derulează cu sprijinul Raiffeisen Bank, prin Programul de granturi „Raiffeisen Comunități” 2018, Eximtur și a L’Oreal RomâniaElevi și profesori de liceu, din toată țara, aprofundează cunoștințe legate de protejarea mediului și derulează activități practice de îngrijire a naturii. Profesorii participă la o serie de webinarii despre metodele non-formale de predare și organizarea eficientă a acțiunilor de protecție a mediului, în timp ce elevii iau parte la ateliere educaționale non-formale privind provocările actuale ale mediului și soluțiile pe care le pot implementa pentru diminuarea acestora. Echipe de minim 4 elevi și un profesor, se înscriu să deruleze activități de protecția mediului din următoarele 5 categorii de concurs: reciclare, plantare de arbori, igienizare, campanii de conștientizare și târguri de economie circulară (reutilizare obiectelor). Toate activitățile sunt punctate conform Regulamentului, iar cei mai implicați membri ai echipelor, clasați la finalul concursului pe primul loc, vor participa la următoarea Tabără de leadership pentru mediu ecOprovocarea.

– Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea – „O săptămana cât o viață”, așa s-ar putea exprima trăirile liceenilor după o tabără ecOprovocarea, căci nu este o tabără obișnuită. Vara, în mediul naturii, creăm un cadru de învățare despre mediu prin joc, filme, dezbateri, lucru în echipă, drumeții, mâncare sănătoasă, râsete, prieteni noi, petreceri tematice și foc de tabără, lacrimi de despărțire și promisiuni de revenire. Participă la Tabără membrii echipelor câștigătoare din proiectele ecOprovocarea Tenaris și Concursul Național ecOprovocarea.

– Resursele online GRATUITE pentru profesori. Din dorința de a extinde efectele benefice ale acestui program, ne-am propus să punem la dispoziția profesorilor interesați toată gama materialelor educaționale non-formale dezvoltate și folosite în Cluburile ecOprovocarea.

– ecObiblioteca elevilor – o colecție online de documentare, clipuri motivaționale și inspiraționale, flashmob-uri, desene animate, studii și statistici. Elevii învață atât despre frumusețea acestei planete, cât și despre problemele de mediu, soluțiile și comportamentele pe care le pot adopta pentru a proteja natura.

REZULTATE în cei 9 ani de program ecOprovocarea:

 • 200 de licee din 38 de județe;
 • 2.500 de elevi și profesori beneficiari direcți (eco-ambasadori);
 • 390.000 kg de deșeuri reciclate din 16 tipuri diferite de deșeuri;
 • 116.000  de puieți plantați;
 • 97.000 de ore de voluntariat pentru mediu și comunitatea locală;
 • 3.500 evenimente ecologice organizate (campanii de conștientizare, marșuri stradale, târguri de obiecte reutilizate);
 • 5 propuneri legislative documentate propuse de elevi autoritaților locale, din care trei s-au transformat în hotărâri de Consiliu Local;
 • 5 Tabere de leadership și mediu organizate pentru tineri.
 • 4 module cu ateliere non-formale despre protecția mediu sunt puse la dispoziția profesorilor pentru a preda preda ușor, într-un mod atractiv și practic elevilor.

Alte detalii despre program:

 • ecOprovocarea a fost declarat „Cel Mai Bun Proiect Educațional de Mediu din România în 2014” în cadrul Energy Globe Awards.
 • În anul școlar 2017-2018, Ministerul Educației a inclus Concursul NaționalecOprovocarea în Calendarul activităților extra-curriculare interjudețene și regionale 2017-2018. De asemenea, am început demersurile pentru a stabili un Parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice pentru anul școlar 2018 – 2019.
mxcp10417656_697160427040608_3748121868308160784_n