Programul extracurricular ecOprovocarea a fost creat de asociația ViitorPlus, în urmă cu 8 ani, din dorința de a acoperi nevoia de educație pentru mediu a tinerelor generații. Inițial s-a derulat sub forma unui concurs de activități practice pentru mediu, iar ulterior, cu ajutorul experților, am dezvoltat și o curriculă specială, bazată pe educație non-formală. La nivelul liceelor participante există unul sau mai multe grupuri de profesori coordonatori și elevi interesați, care învață împreună și organizează activități unde își implică și colegii și alți membri ai comunităților locale. Inițiativa a obținut Titlul de „Cel Mai Bun Proiect Educațional de Mediu din România în 2014” în cadrul Energy Globe Awards.

În prezent, programul are mai multe componente:

– Cluburile ecOprovocarea –  activități permanente și cu ateliere educaționale, conform curriculei ecOprovocarea, dar și concurs între licee în baza activităților de protecția mediului desfășurate. În anul școlar 2017-2018, participă 4 licee din Călărași și Zalău, fiecare liceu cu câte o echipă pentru fiecare din cele 5 categorii de concurs: plantare de arbori, reciclare, igienizare, îngrijire spații verzi și organizare de târguri cu obiecte reutilizabile. Participanții sunt îndrumați și motivați suplimentar de un coordonator zonal. Cei mai buni membrii ai echipelor de pe primele 2 locuri vor participa la următoarea Tabără ecOprovocarea (4 elevi + 1 profesor din primele 5 echipe și 2 elevi + 1 profesor din cele 5 echipe de pe locul 2). Această secțiune a programului se derulează cu sprijinul  TenarisSilcotub.

– Concursul Național ecOprovocarea – se află la cea de-a II-a ediție în anul școlar 2017-2018. Profesori de liceu, care formează o echipă de minim 4 elevi, se pot înscrie să deruleze activități de protecția mediului din următoarele categorii de concurs: reciclare, plantări de arbori, igienizări, amenajări de spațiu verde, târguri cu schimb de obiecte reutilizabile. În fiecare lună activitățile vor fi punctate conform regulamentului. Cei mai buni 5 membri ai echipelor câștigătoare vor participa la următoarea Tabără ecOprovocarea.

– Tabăra ecOprovocarea – Participarea este premiul acordat celor mai buni membri ai echipelor câștigătoare din Cluburilor ecOprovocarea și din Concursul Național ecOprovocarea. „O săptămana cât o viață”, așa s-ar putea exprima trăirile liceenilor după o tabără ecOprovocarea, căci nu este o tabără obișnuită. Vara, în mediul naturii, creăm un cadru de învățare despre mediu prin joc, filme, dezbateri, lucru în echipă, drumeții, mâncare sănătoasă, râsete, prieteni noi, petreceri tematice și foc de tabără.

Resursele online GRATUITE pentru profesori. Din dorința de a extinde efectele benefice ale acestui program, ne-am propus să punem la dispoziția profesorilor interesați toată gama materialelor educaționale non-formale dezvoltate și folosite în Cluburile ecOprovocarea.

ecObiblioteca elevilor – o colecție online de documentare, clipuri motivaționale și inspiraționale, flashmob-uri, desene animate, studii și statistici. Elevii învață atât despre frumusețea acestei planete, cât și despre problemele de mediu, soluțiile și comportamentele pe care le pot adopta pentru a proteja natura.

Experiența anterioară

mxcp10417656_697160427040608_3748121868308160784_n

REZULTATE:

  • unități școlare din 33 de județe;
  • 22.000 de elevi și profesori beneficiari;
  • 330.000 kg de deșeuri reciclate din 16 tipuri diferite de deșeuri;
  • 261.500 m² spațiu verde amenajat;
  • 83.700  de puieți plantați;
  • 71.500 de ore de voluntariat pentru mediu și comunitatea locală;
  • 2.900 evenimente ecologice organizate (campanii de conștientizare, marșuri stradale, târguri tematice);
  • 20.028 materiale educaționale pe teme de mediu (rezumate, fotoreportaje, specii de biodiversitate documentate);
  • 30 de unități de învățământ s-au implicat din Sibiu, Călărași și Sălaj;
  • 5 propuneri legislative documentate propuse de elevi autoritaților locale, din care trei s-au transformat în hotărâri de Consiliu Local.