Despre Concurs

Eco Provocarea Liceeni este destinat elevilor din liceele din întreaga țară, care doresc să facă o schimbare reală în lumea noastră, având sprijinul și îndrumarea dedicată a profesorilor lor. Acesta este un apel către liderii de mâine, către tinerii în căutare de soluții la problemele mediului înconjurător și către cei care vor să transforme visurile în acțiuni sustenabile. 

Concursul se desfășoară pe parcursul a 8 luni, cu trei etape pline de provocări și învățare.  

În această călătorie, scopul tău este să: 

– Descoperi și să aplici soluții creative pentru protecția mediului. 

– Implici comunitatea ta în acțiuni practice de mediu. 

– Înveți despre sustenabilitate și despre cum poți contribui la un viitor mai bun.

 

Ce trebuie să faci pentru a fi parte din echipa tinerilor lideri de mediu?

ÎNSCRIEREA

  • Citim Regulamentul.
Regulament oficial Eco Provocarea
  • Alegem un coordonator, cadru didactic din școală.
  • Coordonatorul completează formularul de înscriere de mai jos:

Formular de înscriere

și așteaptă o confirmare de la organizatori împreună cu pașii pe care îi are de parcurs pentru validarea în concurs. 

Perioada de înscriere pentru Eco Provocarea Liceeni este întreoctombrie 2023 și 15 decembrie 2023.

Pentru validarea oficială a echipei, coordonatorul sau coordonatorii trebuie completeze și trimită documentele necesare organizației, care vor fi comunicate pe adresa de e-mail menționată în formularul de înscriere. 

Validarea echipelor o vor face ulterior organizatorii într-o comunicare directă cu coordonatorii echipelor, conform regulamentului.

 

 

DESFĂȘURAREA DE ACTIVITĂȚI DE MEDIU

Coordonatorul înscrie echipa în concurs, perioada noastră de aventură este desfășurată pe parcursul a 8 luni, în care vom explora, învăța și acționa pentru un viitor mai sustenabil. În această călătorie, ne propunem să: 

Reciclăm: Vom organiza colectarea separată a deșeurilor reciclabile în școlile și liceele noastre pentru a le trimite către centre specializate de reciclare. 

Igienizăm: Vom participa la acțiuni de strângere a deșeurilor depozitate necorespunzător în areale naturale și ne vom asigura că acestea ajung în locuri corect gestionate. 

Plantăm: Ne vom implica în acțiuni de plantare atât în oraș, cât și în mediul rural, contribuind la împădurirea și îmbogățirea spațiilor verzi. 

Desfășurăm alte activități prietenoase cu mediul: Vom organiza marșuri de conștientizare, târguri de economie circulară, grădini multifuncționale, campanii de conștientizare cu teme de mediu la alegere, petiții, conferințe cu invitați specialiști în probleme de mediu și cetățenie activă, expoziții publice, proiecte științifice de cercetare și multe altele. 

și desfășoară activități în perioadele menționate, conform Regulamentului:

  • Etapa 1 – Activități educaționale: 4 octombrie – 15 decembrie 2023
  • Etapa 2 – Activități educaționale + Activități practice : 16 decembrie 2023 – 15 martie 2024
  • Etapa 3 – Activități educaționale + Activități practice + Activități de inițiativă civică: 16 martie – 31 mai 2024

 RAPORTAREA ȘI EVALUAREA ACTIVITĂȚILOR

Pentru fiecare activitate derulată, se acordă puncte conform Regulamentului categoriei. Pentru a le primi, la finalul fiecărui modul, echipele trimit Rapoarte de activitate, cu descrieri și fotografii, pentru a arăta ce activități au organizat.

Clasamentul Concursului Național Eco Provocarea este actualizat periodic, în urma verificării rapoartelor de activitate și a documentelor anexe trimise de echipe. Punctajele vor fi actualizate în decurs de 10 zile lucrătoare de la data ultimei zile de raportare.

Perioadă Raportare:

  • Raport I: 16 – 22 decembrie 2023 
  •  Raport II: 16 – 22 martie 2024 
  • Raport final: 31 mai – 5 iunie 2024 

PREMIILE

Și acum, cea mai așteptată parte: premiile!  

Echipele cu cele mai mari punctaje, clasate pe locurile I – X, vor câștiga locuri în Tabăra de Leadership pentru Mediu Eco Provocarea. În tabără, echipa va fi reprezentată de cei mai buni 4 elevi și 1 profesor coordonator. 

Tabăra Eco Provocarea va fi organizată de Viitor Plus în vara anului 2024. Dacă echipa a avut mai mult de 4 membri, coordonatorul sau coordonatorii vor decide care sunt cele 4 persoane eligibile pentru premiu, în funcție de implicarea lor în activitățile echipei. 

 Premiile totale pentru concursul național – categoria LICEENI sunt în valoare de 60.000 RON, bani destinați acoperirii costurilor de cazare, masă și materiale educaționale pentru participanții câștigători ai concursului. 

 

Eco Provocarea Liceeni este o oportunitate unică de a-ți transforma pasiunea în acțiuni care să schimbe lumea.

Alătură-te nouă și să începem această călătorie pentru un viitor mai verde și mai durabil! 

 

Dacă vrei să fii schimbarea, hai în Eco Provocarea! 

 

Pentru detalii suplimentare:

Lucia Cojocaru

Coordonator Eco Provocarea Liceeni

Email: [email protected]