Despre Concurs

Înscrierile în concursul național ecOprovocarea se încheie în 28 februarie!

Adresat profesorilor și elevilor de liceu din toată țara, Concursul încurajează activiățile practice, cu rezultate concrete de protejare a naturii. Categoriile de concurs sunt: reciclare, plantare de puieți, amenajare de spațiu verde, igienizare și târguri tematice (schimb de obiecte reutilizabile).

Echipele participante în concurs sunt formate dintr-un profesor coordonator și minim 4 elevi. O echipă se poate înscrie pentru o singură categorie de concurs. Un liceu poate fi reprezentat de maxim 5 echipe, câte una pentru fiecare categorie. Echipele înscrise în concurs au rolul de a organiza activitățile prin implicarea a cât mai mulți voluntari, elevi și profesori colegi, pentru a crește rezultatele din concurs și impactul pozitiv asupra mediului

Concursul va începe la 01 noiembrie 2016 și se va termina pe 31.05.2017. Echipele se pot înscrie până la 28.02.2017.

Înscrierea se face prin completarea formularului de către profesori, după citirea informațiilor din această pagină și a detaliilor din Regulamentul Concursului. Validarea înscrierii se face după transmiterea de către profesor (în timp de 3 zile de la înscriere) a Adeverinței prin care liceul confirmă calitatea de cadru didactic și după ce Organizatorul verifică locurilor disponibile pentru liceul respectiv (se pot înscrie 5 echipe maxim per liceu, câte una pentru fiecare categorie de concurs).

DE CE SĂ PARTICIPAȚI?

  • Echipa cu cel mai mare punctaj din fiecare categorie de concurs va fi premiată cu 5 locuri în Tabăra de leadership pentru mediu (4 elevi și un profesor). Premiile, în valoare de 22.000 ron, pentru cei 25 de castigatori (5 echipe) sunt asigurate anul acesta de Henkel Romania caruia ii multumim pentru sustinerea educatiei practice de mediu. 
  • HENKEL_Logo_Red_sRGB
  • Pe parcursul concursului vom anunța dacă și alți parteneri vor susține suplimentarea fondului de premiere și trimiterea mai multor echipe în tabără. De asemenea, dacă între participanți sunt persoane / echipe interesate să participe la tabără, indiferent de locul ocupat în concurs, în schimbul achitării costurilor, ne pot contacta pe email cep@viitorplus.ro până la data de 20 iunie 2017. Tabăra va avea loc în vara anului 2017, la Cheia (Prahova). Este o tabără mai puțin obișnuită, cu educație non-formală, jocuri, drumeții, prietenii, petreceri, foc de tabără.
  • Iată ce spun cei care au participat:

  „Mi-am făcut prieteni alături de care am trăit clipe de neuitat și am reușit să vizitez locuri impresionante pe care sunt mândru că le-am putut „ajuta”. Vă mulțumesc din suflet!” – Eduard S.

„O să îmi fie așa de dor de restul [participanților], nu îmi vine să cred că în așa puțin timp am învățat atât de multe.”

„Am descoperit că atunci când vreau, pot. Nu exista „Nu pot” sau „Nu vreau!””

 „Vă mulțumesc pentru toate informațiile atât despre mediu cât și pentru blândețea cu care ne-ați vorbit și ne-ați sfătuit.” – Diana P.

Imagini și detalii în pagina dedicată Taberei.

  • Crește gradul de responsabilizare a elevilor în ceea ce privește protejarea mediului, adoptarea unei atitudini proactive și stimularea adoptării în viața de zi cu zi a unui comportament de grijă față de natură.
  • Diplome pentru profesorii participanți în concurs pentru desfășurarea de activități non-formale de protecția mediului.

DETALII DESPRE CONCURSUL NAȚIONAL

TIPURI DE ACTIVITĂȚI ce pot fi derulate pentru fiecare categorie de concurs:

1.Reciclare (colectarea diferențiată a deșeurilor reciclabile și trimiterea lor către centre de reciclare specializate);

2.Plantarea de puieți (organizarea unor activități de plantare sau participarea la activități de împădurire organizate de alte entități, de tipul ONG-uri sau Ocoale Silvice județene, în cadrul cărora, cu ajutorul voluntarilor –colegi, rude, prieteni – se plantează puieți forestieri pentru împădurirea unei zone);

3.Amenajare de spațiu verde (identificarea spațiilor verzi din comunități sau din școală și amenajarea lor prin plantarea de arbuști ornamentali, flori decorative sau obiecte de mobilier confecționate din deșeuri reutilizabile);

4.Igienizare (curățarea deșeurilor depozitate necorespunzător în  areale naturale și depozitarea acestora în spații special amenajate sau predate către colectorii specializați / firme de salubritate)

5.Târguri tematice (eveniment în cadrul căruia participanții pot schimba între ei produse proprii folosite, dar aflate în stare bună de functionare, te tipul cărti, jocuri, haine etc,  sau le pot „vinde” contra unor cantități de deșeuri reciclabile).

Pentru fiecare activitate derulată se vor acorda puncte conform REGULAMENTULUI. La finalul fiecărei luni, echipele vor trimite descrieri, imagini pentru a arăta ce activități au organizat pentru a putea fi punctate conform Regulamentului.

Clasamentul Concursului Național ecOprovocarea va fi actualizat lunar, în urma verificării rapoartelor de activitate și documentelor anexe trimise de echipele participante. Punctajele vor fi acordate / actualizate până la data de 10 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

REGULAMENTUL COMPLET AL CONCURSULUI

anexa-raportare-regulament

EXEMPLE DE RAPORTARE

Amenajare de spatiu verde

Igienizare

Plantare de puieti

Reciclare deseuri

Targuri de resurse