Despre Concurs

EcOprovocarea este cel mai mare concurs național dedicat liceenilor, care îi provoacă la cele mai diverse acțiuni de reciclare, igienizare și de comportament prietenos cu mediul.

ecOprovocarea este un program educațional de mediu, adaptat ca activitate extracurriculară, ce implică atât elevii, cât și profesorii din toate liceele din România care vor să adere la tendințele globale de protecție a mediului. Programul a fost inițiat și dezvoltat de Viitorplus – asociația pentru dezvoltare durabilă, iar anul acesta se desfășoară cea de-a 10.2 ediție.

Anul acesta, concursul se desfășoară cu sprijinul TenarisSilcotub, Nepi Rockcastle, Goldman Sachs Gives, Ecotic și L’Oreal România.

Ce trebuie să faci pentru a fi parte din echipa tinerilor lideri de mediu?

PASUL 1. COMPLETAREA FORMULARULUI DE ÎNSCRIERE

Un liceu poate fi reprezentat în concurs de 1 până la 5 echipe (1 echipă/ categorie de concurs), iar fiecare echipă poate avea minimum 5 membri (1 coordonator, elev sau profesor, și 4 ecoambasadori).

Coordonatorul este cel care înscrie echipa în concurs aici, urmând pașii menționați în Regulamentul concursului, disponibil pe categorii.

După verificarea documentelor transmise, organizatorii vor valida echipele.

PASUL 2. DESFĂȘURAREA DE ACTIVITĂȚI DE MEDIU

Echipele se înscriu la una dintre aceste categorii:

  1. Reciclare colectarea diferențiată a deșeurilor reciclabile și trimiterea lor către centre de reciclare specializate.
  2. Plantarea de puieți – organizarea unor activități de plantare sau participarea la activități de împădurire organizate de alte entități (ONG-uri sau Ocoale Silvice județene), în cadrul cărora, cu ajutorul voluntarilor – colegi, rude, prieteni – se plantează puieți forestieri pentru împădurirea unei zone.
  3. Igienizare – curățarea deșeurilor depozitate necorespunzator în areale naturale și depozitarea acestora în spații special amenajate sau predate către colectorii specializați/ firme de salubritate.
  4. Târguri de economie circulară – colectare de obiecte folosite, dar funcționale, într-un cadru organizat și donarea lor către entități juridice (grădinițe, școli, spitale, orfelinate, etc.), în scopul refolosirii acestor obiecte.
  5. Grădini multifuncționale – Echipele înscrise vor obține (de la școală, primărie sau terți) și transforma un spațiu viran într-un spațiu verde public, cu cel puțin 3 utilități distincte. Evaluarea acestei categorii nu se va face sub formă de punctaje acordate lunar, ci la finalul concursului, sub formă de jurizare.

O persoană poate coordona o singură echipă de minim 4 elevi (maxim 15) și poate alege să organizeze activități dintr-o singură categorie de concurs. Se pot înscrie maxim 5 echipe pe liceu.

PASUL 3. RAPORTAREA ȘI EVALUAREA ACTIVITĂȚILOLOR

Pentru fiecare activitate derulată, se acordă puncte conform Regulamentului categoriei. Pentru a le primi, la finalul fiecărei luni, echipele trimit Rapoarte de activitate, cu descrieri și fotografii, pentru a arăta ce activități au organizat.

Clasamentul Concursului Național ecOprovocarea este actualizat lunar, în urma verificării rapoartelor de activitate și a documentelor anexe trimise de echipe. Punctajele vor fi actualizate la începutul fiecărei luni, începând cu luna decembrie.

Iată ce spun cei care au participat:

Mulțumesc pentru faptul că sunteți minunați prin faptul că aveți așa o determinare și o putere de acțiune molipsitoare care mă determină să nu mă gândesc niciodată la a renunța.”  – Diana P.

„Mi-am făcut prieteni alături de care am trăit clipe de neuitat și am reușit să vizitez locuri impresionante pe care sunt mândru că le-am putut „ajuta”. Vă mulțumesc din suflet!” – Eduard S.

Imagini și detalii în pagina dedicată Taberei.