Despre concurs

ECO PROVOCAREA JUNIORI – 2022-2023

CINE PARTICIPĂ?

În Eco Provocarea Juniori 2022-2023 pot participa:

– echipe de elevi și profesori din școli generale din România care vor fi validate în concurs;

– elevi, cadre didactice, voluntari.

 

CE PRESUPUNE CONCURSUL?

Activități practice cu tematica: reciclare, igienizare, târguri de economie circulară și plantare;

Activități educative: susținerea de sesiuni educaționale pe tematica de mediu în cadrul școlii, elevilor și voluntarilor interesați.

 

CUM ÎNSCRIEM ȘCOALA?

 

  • Citim Regulamentul.
  • Alegem un coordonator, cadru didactic în școală.
  • Coordonatorul completează formularul de înscriere de mai jos:

Formular de înscriere

și așteaptă o confirmare de la organizatori împreună cu pașii pe care îi are de parcurs pentru validarea în concurs. 

Înscrierea echipei se poate face în perioada 4 octombrie – 22 decembrie 2022, dar, cu cât înscrierea și validarea echipei se face mai devreme, cu atât cresc șansele în competiție.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CONTINUARE?

O dată înscrisă școala, coordonatorul va primi din partea organizatorilor o informare și documentele de acord juridic ce trebuie completate de toți membrii echipei sau de reprezentanții legali ai acestora.

Coordonatorul se va asigura că toate documentele necesare, conform regulamentului vor fi expediate către organizatori, iar dacă procedura a fost respectată va primi confirmarea scrisă a validării echipei.

După confirmarea validării, echipa poate începe activitățile practice și educaționale ce vor fi raportate și punctate ulterior.

Viitor Plus afișează pe website-ul ecoprovocarea.ro lista școlilor validate, pe măsură ce acestea duc la îndeplinire procedura.

CARE SUNT ACTIVITĂȚILE DIN CONCURS?

Coordonatorul înscrie școala în concurs și organizează activitățile practice mai jos menționate:

A. Reciclare – colectarea diferențiată a deșeurilor reciclabile și trimiterea lor către centre de reciclare specializate. Fiecare acțiune va fi documentată cu bonuri de cântar, fotografii, chitanțe și alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată.

B. Igienizare – curățarea deșeurilor depozitate necorespunzător în areale naturale și depozitarea acestora în spații special amenajate sau predarea acestora către colectorii specializați/ firme de salubritate. Fiecare acțiune va fi documentată cu bonuri de cântar, fotografii, chitanțe și alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată.

C. Târguri de economie circulară – colectare de obiecte folosite, dar funcționale, într-un cadru organizat și donarea lor către entități juridice (grădinițe, școli, spitale, orfelinate, etc.), în scopul refolosirii acestor obiecte. Fiecare acțiune va fi documentată cu bonuri de cântar, fotografii, chitanțe și alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată.

D. Plantare de puieți – organizarea unor activități de plantare sau participarea la activități de împădurire organizate de alte entități externe (ONG-uri, direcții sau ocoale silvice județene), în cadrul cărora, cu ajutorul voluntarilor – colegi, rude, prieteni – se plantează puieți forestieri pentru împădurirea unei zone. Fiecare acțiune va fi documentată cu bonuri de cântar/fotografii/chitanțe sau alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată.

CUM SUNT PUNCTATE ACTIVITĂȚILE?

Regulamentul afișat la rubrica dedicată, Regulamentul concursului, specifică  procedura de acordare a punctajelor în funcție de activitățile practice sau educaționale realizate de echipă.

 

CUM SE FACE RAPORTAREA?

Raportarea activităților se face  de către coordonatorul echipei, conform Regulamentului, completând informațiile și încărcând dovezile activităților realizate.

Link de RAPORTARE: AICI

În maxim 10 zile lucrătoare după încheierea raportării, organizatorul validează activitățile din luna precedentă, acordă punctajele și actualizează clasamentul pe site-ul www.ecoprovocarea.ro și în aplicația web.

  • Raport I: 19 – 22 decembrie 2022
  • Raport II: 15 – 17 februarie 2023
  • Raport III: 4 – 6 aprilie 2023
  • Raport final: 17 -19 mai 2023
  • AFIȘARE CLASAMENT FINAL: 10 iunie 2023

 

 

ECO PROVOCAREA JUNIORI – ediția pilot 2019-2021

Eco Provocarea a lansat către școli generale oportunitatea către școli generale de a participa în concurs pentru prima dată în ediția trecută.

Eco Provocarea Juniori 2019-2021 a fost un succes din mai multe considerente. Notăm aici două: numărul total al elevilor participanți, fie în activitățile practice, de reciclare, fie în cele educaționale, precum și cantitățile de deșeuri trimise spre reciclare. Astfel:

  • 60.403 kg de deșeuri diferite au fost trimise spre reciclatori
  • 10.667 de elevi și profesori au participat la atelierele de conștientizare pe tematica reciclării

În ediția 2021-2022, premiile totale acordate de către organizator au fost în valoare de 20.000 de lei și au acoperit premiul cel mare pentru  două școli clasate în top la cele două categorii de concurs.  Echipele castigatoare au fost: Palatul Național al Copiilor Galați la categoria Economie Circulară și Școala Gimnazială „Florea Bogdan” Reghin la categoria Plantări, acestea s-au bucurat de câte 30 de locuri în  „Academia micilor eco ambasadori Eco Provocarea”, o excursie de mediu organizată la Cheia, Prahova pentru juniori interesați de viitorul planetei.

 

Clasamentul este disponibil aici:

Clasament | Eco Provocarea

 

Pentru detalii suplimentare:

Lucia Cojocaru

coordonator Eco Provocarea Juniori

Email: [email protected]