Despre concurs

ECO PROVOCAREA JUNIOR – ediția pilot 2019-2021

Eco Provocarea a lansat către școli generale oportunitatea către școli generale de a participa în concurs pentru prima dată în ediția trecută.

Eco Provocarea Junior 2019-2021 a fost un succes din mai multe considerente. Notăm aici două: numărul total al elevilor participanți, fie în activitățile practice, de reciclare, fie în cele educaționale, precum și cantitățile de deșeuri trimise spre reciclare. Astfel:

 • 60.403 kg de deșeuri diferite au fost trimise spre reciclatori
 • 10.667 de elevi și profesori au participat la atelierele de conștientizare pe tematica reciclării

Școlile care s-au remarcat în concurs în ediția anterioară:

 1. Școala Gimnazială ,,Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”, Sighetu Marmației
 2. Școala primară „CONCORDIA”, Ploiești
 3. Școala Gimnazială Gura Văii, Bujoreni
 4. Școala gimnazială nr. 22, Galați.

Premiile totale acordate de organizator au fost în valoare de 20.000 de lei și au acoperit premiul cel mare pentru cea mai bună școală, în valoare de 10.000 de lei, precum și 3 premii acordate coordonatorilor școlilor clasate pe primele 3 locuri, în valoare de 3000 de lei, dar și o mențiune, în valoare de 1000 de lei, acordată coordonatorului școlii de pe locul IV.

 

ECO PROVOCAREA JUNIORI – 2021-2022

 

Începând din anul școlar curent, 2021-2022, Eco Provocarea Juniori a devenit unul dintre cei trei piloni ai programului Eco Provocarea, alături de Eco Provocarea Liceeni și Eco Provocarea Studenți.

Eco Provocarea este programul educațional de mediu, adaptat ca activitate extracurriculară, ce implică atât elevii, profesorii, cât și studenții din toate școlile generale, liceele și universitățile din România.

CINE PARTICIPĂ?

 

În Eco Provocarea Juniori 2021-2022 pot participa:

– echipe de elevi și profesori din școli generale din România care vor fi validate în concurs;

– elevi, cadre didactice, voluntari.

CE PRESUPUNE CONCURSUL?

Activități practice, din două categorii: economie circulară (reciclare, igienizare, târguri de economie circulară) și plantare;

Activități educative: susținerea de sesiuni educaționale pe tematica de mediu în cadrul școlii, elevilor li voluntarilor interesați.

 

CUM ÎNSCRIEM ȘCOALA?

 

 • Citim Regulamentul;
 • Alegem un coordonator, cadru didactic în școală;
 • Coordonatorul completează formularul de înscriere:

Create your own user feedback survey

și alege una dintre cele două categorii de concurs la care va activa pe parcursul competiției (economie circulară, adică – reciclare, igienizare și târguri de economie circulară- precum și plantare) și atașează o adeverință ce atestă desemnarea lui ca reprezentant al școlii în concurs și numărul de elevi din școală.

Înscrierea echipei se poate face în perioada 5 octombrie 2021 – 1 martie 2022, dar, cu cât înscrierea și validarea echipei se face mai devreme, cu atât cresc șansele în competiție.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CONTINUARE?

O dată înscrisă echipa, coordonatorul va primi din partea organizatorilor o informare și documentele de acord juridic ce trebuie completate de toți membrii echipei sau de reprezentanții legali ai acestora.

Coordonatorul se va asigura că toate documentele necesare, conform regulamentului vor fi expediate către organizatori, iar dacă procedura a fost respectată va primi confirmarea scrisă a validării echipei.

După confirmarea validării, echipa poate începe activitățile practice și educaționale ce vor fi raportate și punctate ulterior.

Viitor Plus afișează pe website-ul ecoprovocarea.ro lista școlilor validate pe măsură ce acestea duc la îndeplinire procedura.

CARE SUNT ACTIVITĂȚILE DIN CONCURS?

Coordonatorul înscrie echipa la una dintre aceste categorii:

 

 • ECONOMIE CIRCULARĂ

A. Reciclare – colectarea diferențiată a deșeurilor reciclabile și trimiterea lor către centre de reciclare specializate. Fiecare acțiune va fi documentată cu bonuri de cântar, fotografii, chitanțe și alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată;

B. Igienizare – curățarea deșeurilor depozitate necorespunzător în areale naturale și depozitarea acestora în spații special amenajate sau predarea acestora către colectorii specializați/ firme de salubritate. Fiecare acțiune va fi documentată cu bonuri de cântar, fotografii, chitanțe și alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată;

C. Târguri de economie circulară – colectare de obiecte folosite, dar funcționale, într-un cadru organizat și donarea lor către entități juridice (grădinițe, școli, spitale, orfelinate, etc.), în scopul refolosirii acestor obiecte. Fiecare acțiune va fi documentată cu bonuri de cântar, fotografii, chitanțe și alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată;

 •  PLANTAREA DE PUIEȚI – organizarea unor activități de plantare sau participarea la activități de împădurire organizate de alte entități externe (ONG-uri sau ocoale silvice județene), în cadrul cărora, cu ajutorul voluntarilor – colegi, rude, prieteni – se plantează puieți forestieri pentru împădurirea unei zone. Fiecare acțiune va fi documentată cu bonuri de cântar, fotografii, chitanțe și alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată;

CUM SUNT PUNCTATE ACTIVITĂȚILE?

Regulamentul afișat la rubrica dedicată, Regulamentul concursului, specifică  procedura de acordare a punctajelor în funcție de activitățile practice sau educaționale realizate de echipă.

CUM SE FACE RAPORTAREA?

 

Raportarea activităților se face lunar, de către coordonatorul echipei, conform Regulamentului, completând informațiile și încărcând dovezile activităților realizate.

La începutul fiecărei luni de concurs (prima lună de clasament activ va fi decembrie 2021), organizatorul afișează clasamentul actualizat în funcție de activitățile raportate.

Clasamentul este disponibil aici:

Clasament | Eco Provocarea

 

Pentru detalii suplimentare:

Alina Gurău

coordonator Eco Provocarea Juniori.

Email: [email protected]