Schimbările climatice
2.209 vizualizari

,,Cel mai bun mod de a rezista unei planete mai calde cu 3, 4, 5, 6 sau 7 grade este sa evitam sa ajungem in acel scenariu.”

Acest documentar descrie pe înțelesul tuturor cauzele, manifestările și consecințele schimbărilor climatice. Specialiști în domeniu prezintă soluții care să îmbunătățească situația existentă, dintre acestea cele mai importante fiind educația prin conștientizarea populației asupra problemelor de mediu, asupra necesității utilizării surselor de energie regenerabilă și consumului responsabil de resurse neregenerabile.

Documentar realizat în cadrul Proiectului  European   „Creșterea conștientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului și protecției mediului” desfășurat în cadrul Programului de colaborare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013.

Distribuit de Mare Nostrum

Durata: 19min 34sec

 • 25.11.2014

  Schimbările climatice - generalitati

V-ați întrebat vreodată ce implicații, ce consecințe are încalzirea globală? Știm cu toții că este un fenomen, că se întâmplă ca urmare a lipsei de responsabilitate a fiecaruia dintre noi. Ceea ce nu știm sunt consecințele ei asupra planetei, asupra vieții pe Pământ. Creșterea temperaturilor medii cu 3 grade vor aduce inevitabil, între altele, topirea gheții Articii, disparția junglei amazoniene și dispariția vârfurilor mereu înzăpezite ale Alpilor. Cum se va simți? Precum niște valuri de căldură asemanatoare unor ,,aruncatoare de flăcări” , prima reacție violentă având-o plantele ce-și vor înceta procesul de fotosinteza, iar în locul oxigenului vor elibera în atmosfera mari cantități de CO2.

Documentar realizat de National Geografic

Durata: 7min 10sec

 • 25.11.2014

  Schimbarile climatice -partea 1

De ce au secat în 2005 afluenții celui mai mare curs de apa dulce al Terrei? De ce s-a declanșat furiosul Uragan Katrina? Și ce consecințe au avut aceste 2 fenomene asupra omenirii? Imaginile și studiile prezentate în acest fragment documentar vor face lumină și vor reda, pe înțelesul tuturor, implicațiile comportamentului iresponsabil al omului față de mediul înconjurător.

Documentar realizat de National Geografic

Durata: 7min 4sec

 • 03.12.2014

  Schimbarile climatice ( partile 2 & 3)

Studii recente realizate prognozează schimbări majore nedorite și cu consecințe foarte grave la nivel planetar. Încălzirea cu 4 grade ar face viața pe Pământ altfel decât o trăim noi, ar face Planeta să arate cu totul altfel decât o cunoaștem noi.

Clipul ne arată câteva scenarii sumbre despre unele dintre cele mai cunoscute locuri de pe Pământ.

Documentar realizat de National Geografic

Durata: 4min 19sec

 • 03.12.2014

  Schimbari climatice partea 4

Studiind problema încălzirii globale cu 4 grade expertii prognozează și creșterea nivelului mării cu 1 metru. Nu este puțin dacă se cunosc implicațiile directe ale acestui scenariu. Un exemplu concret ar fi scufundarea orasului New York a cărui infrastructura se află în totalitate sub nivelul mării.

Documentar realizat de National Geografic

Durata: 2min 20sec

 • 03.12.2014

  Schimbari climatice partea 5

Într-o lume mai caldă cu 5 grade este de neconceput ca civilizația umană să reziste șocului climatic. Urmările ar fi multiple: populații întregi refugiate datorită climei, mari orașe (ca Los Angeles, Bumbay) rămase fără surse de alimentare cu apă, sisteme sociale tradiționale dezintegrate.

Documentar realizat de National Geografic

Durata: 1min 47sec

 • 03.12.2014

  Schimbari climatice partea 6

Amprenta nostră de carbon este zguduitoare, nevoile de exploatare a resurselor sunt într-o continuă creștere alarmantă, iar repeziciunea cu care ne îndreptăm către dezastru este mai mare pe zi ce trece.

Încălzirea cu 6 grade este un scenariu apocaliptic, iar dacă ne întrebăm cât de rău ar putea fi, strălucite minți ale Terrei nu știu și spera să nu putem afla vreodată.

Documentar realizat de National Geografic

Durata: 3min 15sec

 • 03.12.2014

  Schimbari climatice partea 7

Dacă nu se iau măsuri concrete, durabile pentru limitarea încălzirii globale, statele civilizate (care contribuie în mod constant și decisiv la efectul de seră ce aduce dezastrul) vor continua să investească sume uriașe în proiecte de protecție, pe când statele slab dezvoltate, al căror aport la încălzirea globala este redus, vor suferi efectele fenomenelor create de alții. Căci, nu-I așa, o barieră de protecție a întregii planete, este o utopie.

Documentar realizat de National Geografic

Durata: 1min 38sec

 • 03.12.2014

  Schimbari climatice partea 8

Cuvântul permanență va dispărea. Viitorul – așa cum ne este previzionat în condițiile încălzirii cu 5-6 grade, va avea ca și concept de bază MOBILITATEA.

Supraviețuirea va ține de planificare și ingeniozitate. Conflictele dese pentru hrană și apă se vor înmulți distrugând relațiile sociale. Omul va fi într-o continuă mișcare, casa lui încăpând într-un rucsac de spate.

Documentar realizat de National Geografic

Durata: 2min 26sec

 • 03.12.2014

  Schimbari climatice partea 9

Planeta Pământ nu este doar casa noastră, ci este casa tuturor viețuitoarelor ce trăiesc pe ea. Ne preocupă efectele acestui fenomen asupra oamenilor, dar ne-am întrebat vreodată cum resimt animalele schimbările produse pretutindeni de încalzirea globală?

Video Clips Provided By: Canon, Nature’s „Voyage of the Lonely Turtle”, Planet Earth 2007.

Sursa: Youtube

Durata: 6min 49sec

 • 03.12.2014

  Global warming & Wildlife

Reducerea amprentei de carbon tocmai a devenit mai ușoară. Acest videoclip, utilizând animații și umor ne înveța cum putem ajuta la prevenirea încălzirii globale.

Realizat de PISC (Institutul Pacifica pentru Solutii Climatice)

Sursa: Youtube

Durata:9min 59sec

 • 03.12.2014

  What you can do about climate change

Topirea ghețarilor Arcticii demonstrează că schimbările climatice sunt reale, iar sumbrele scenarii elaborate de cercetători nu sunt suficiente pentru a descrie realitatea. Impactul imediat al topirii ghețarilor este creșterea nivelului mării cu 1-2 metri, iar repercursiunile asupra oamenilor din întreaga lume este devastator. Puterea de a schimba ceva în bine stă în fiecare dintre noi.

Film realizat de  Greenpeace

Durata: 4minute

 • 03.12.2014

  Schimbarile Climatice din Arctica

Este un film care, pe lângă faptul că informează și conștientizează populația despre încălzirea globală și efectele ei devastatoare asupra întregului continent, motivează și dă soluții la îndemana fiecăruia să acționăm cât încă mai avem timp să schimbăm atitudini și mentalități greșite.

Film realizat de GreenPeace

Durata: 11min 37sec

 • 03.12.2014

  Incalzirea globala si schimbarile climatice

Un clip Băncii Mondiale care ne explică pe scurt ce înseamnă schimbările climatice, cum le putem încetini și cum ne putem adapta la ele. Se vorbește și despre politicile publice care trebuie aplicate și despre fondurile care pot fi folosite în acest sens.

Sursa: YouTube

Durata: 5 min 42 sec

 • 01.01.1970

  Ce înseamnă schimbările climatice? Atenuare și adaptare în România

Povestea lacului Chad, a cărui suprafață a scăzut cu 90% în ultimul deceniu, având urmări grave pentru cele 40 de milioane de oameni care depind de resursele acestuia.

Sursa: Facebook

Durata: 3 min 23 sec

 • 01.01.1970

  A place where climate change is already a reality

Un scurt clip despre focurile din Australia și urmările lor.

Sursa: Facebook

Durata: 1 min 12 sec

 • 01.01.1970

  In Australia, fires have destroyed an area of land twice the size of Belgium

Un clip care explică pe scurt de ce există atât de multă confuzie în legătură existența schimbărilor climatice.

Sursa: Facebook

Durata: 1 min 16 sec

 • 01.01.1970

  Here's Why There Is So Much Confusion Around The Science Of Climate Change

Un clip în care experții în conservare ne explică mai multe despre focurile din pădurile amazoniene și despre faptul că acestea nu sunt o problemă izolată.

Sursa: YouTube

Durata: 7 min 41 sec

 • 01.01.1970

  On Amazon Wildfires

Priviți evoluția topirii gheții din zona arctică între 1984 și 2019.

Sursa: Facebook

Durata: 1 min 4 sec

 • 01.01.1970

  Watch Sea Ice Melting in the Arctic Between 1984 and 2019

Fenomene meteo extreme în Luxemburg, Pétange.

Sursa: Facebook

Durata: 55 sec

 • 01.01.1970

  Jurnal de Vreme

Un clip cu imagini tulburătoare ale unor fenomene meteo extreme, cauzate de schimbările climatice.

Sursa: Facebook

Durata: 1 min 42 sec

 • 01.01.1970

  Welcome to climate chaos

Imagini cu tornada de la Drajna, un fenomen meteo extrem pentru țara noastră.

Sursa: Facebook

Durata: 3 min 19 sec

 • 01.01.1970

  Tornadă la Drajna

Imagini cu o cădere de grindină de dimensiuni extreme, la Zalău.

Sursa: Facebook

Durata: 36 sec

 • 01.01.1970

Imagini cu inundația de la Plopu, județul Prahova.

Sursa: Facebook

Durata: 48 sec

 • 01.01.1970

  Inundație la Plopu

Un clip care ne vorbește despre criza de apă din Chennai, India, cauzele și urmările acesteia.

Sursa: Facebook

Durata: 1 min 58 sec

 • 01.01.1970

  Chennai suffers with no water