
,,Cel mai bun mod de a rezista unei planete mai calde cu 3, 4, 5, 6 sau 7 grade este sa evitam sa ajungem in acel scenariu.”
Acest documentar descrie pe înțelesul tuturor cauzele, manifestările și consecințele schimbărilor climatice. Specialiști în domeniu prezintă soluții care să îmbunătățească situația existentă, dintre acestea cele mai importante fiind educația prin conștientizarea populației asupra problemelor de mediu, asupra necesității utilizării surselor de energie regenerabilă și consumului responsabil de resurse neregenerabile.
Documentar realizat în cadrul Proiectului European „Creșterea conștientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului și protecției mediului” desfășurat în cadrul Programului de colaborare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013.
Distribuit de Mare Nostrum
Durata: 19min 34sec
V-ați întrebat vreodată ce implicații, ce consecințe are încalzirea globală? Știm cu toții că este un fenomen, că se întâmplă ca urmare a lipsei de responsabilitate a fiecaruia dintre noi. Ceea ce nu știm sunt consecințele ei asupra planetei, asupra vieții pe Pământ. Creșterea temperaturilor medii cu 3 grade vor aduce inevitabil, între altele, topirea gheții Articii, disparția junglei amazoniene și dispariția vârfurilor mereu înzăpezite ale Alpilor. Cum se va simți? Precum niște valuri de căldură asemanatoare unor ,,aruncatoare de flăcări” , prima reacție violentă având-o plantele ce-și vor înceta procesul de fotosinteza, iar în locul oxigenului vor elibera în atmosfera mari cantități de CO2.
Documentar realizat de National Geografic
Durata: 7min 10sec
De ce au secat în 2005 afluenții celui mai mare curs de apa dulce al Terrei? De ce s-a declanșat furiosul Uragan Katrina? Și ce consecințe au avut aceste 2 fenomene asupra omenirii? Imaginile și studiile prezentate în acest fragment documentar vor face lumină și vor reda, pe înțelesul tuturor, implicațiile comportamentului iresponsabil al omului față de mediul înconjurător.
Documentar realizat de National Geografic
Durata: 7min 4sec
Studii recente realizate prognozează schimbări majore nedorite și cu consecințe foarte grave la nivel planetar. Încălzirea cu 4 grade ar face viața pe Pământ altfel decât o trăim noi, ar face Planeta să arate cu totul altfel decât o cunoaștem noi.
Clipul ne arată câteva scenarii sumbre despre unele dintre cele mai cunoscute locuri de pe Pământ.
Documentar realizat de National Geografic
Durata: 4min 19sec
Studiind problema încălzirii globale cu 4 grade expertii prognozează și creșterea nivelului mării cu 1 metru. Nu este puțin dacă se cunosc implicațiile directe ale acestui scenariu. Un exemplu concret ar fi scufundarea orasului New York a cărui infrastructura se află în totalitate sub nivelul mării.
Documentar realizat de National Geografic
Durata: 2min 20sec
Într-o lume mai caldă cu 5 grade este de neconceput ca civilizația umană să reziste șocului climatic. Urmările ar fi multiple: populații întregi refugiate datorită climei, mari orașe (ca Los Angeles, Bumbay) rămase fără surse de alimentare cu apă, sisteme sociale tradiționale dezintegrate.
Documentar realizat de National Geografic
Durata: 1min 47sec
Amprenta nostră de carbon este zguduitoare, nevoile de exploatare a resurselor sunt într-o continuă creștere alarmantă, iar repeziciunea cu care ne îndreptăm către dezastru este mai mare pe zi ce trece.
Încălzirea cu 6 grade este un scenariu apocaliptic, iar dacă ne întrebăm cât de rău ar putea fi, strălucite minți ale Terrei nu știu și spera să nu putem afla vreodată.
Documentar realizat de National Geografic
Durata: 3min 15sec
Dacă nu se iau măsuri concrete, durabile pentru limitarea încălzirii globale, statele civilizate (care contribuie în mod constant și decisiv la efectul de seră ce aduce dezastrul) vor continua să investească sume uriașe în proiecte de protecție, pe când statele slab dezvoltate, al căror aport la încălzirea globala este redus, vor suferi efectele fenomenelor create de alții. Căci, nu-I așa, o barieră de protecție a întregii planete, este o utopie.
Documentar realizat de National Geografic
Durata: 1min 38sec
Cuvântul permanență va dispărea. Viitorul – așa cum ne este previzionat în condițiile încălzirii cu 5-6 grade, va avea ca și concept de bază MOBILITATEA.
Supraviețuirea va ține de planificare și ingeniozitate. Conflictele dese pentru hrană și apă se vor înmulți distrugând relațiile sociale. Omul va fi într-o continuă mișcare, casa lui încăpând într-un rucsac de spate.
Documentar realizat de National Geografic
Durata: 2min 26sec
Planeta Pământ nu este doar casa noastră, ci este casa tuturor viețuitoarelor ce trăiesc pe ea. Ne preocupă efectele acestui fenomen asupra oamenilor, dar ne-am întrebat vreodată cum resimt animalele schimbările produse pretutindeni de încalzirea globală?
Video Clips Provided By: Canon, Nature’s „Voyage of the Lonely Turtle”, Planet Earth 2007.
Sursa: Youtube
Durata: 6min 49sec
Reducerea amprentei de carbon tocmai a devenit mai ușoară. Acest videoclip, utilizând animații și umor ne înveța cum putem ajuta la prevenirea încălzirii globale.
Realizat de PISC (Institutul Pacifica pentru Solutii Climatice)
Sursa: Youtube
Durata:9min 59sec
Topirea ghețarilor Arcticii demonstrează că schimbările climatice sunt reale, iar sumbrele scenarii elaborate de cercetători nu sunt suficiente pentru a descrie realitatea. Impactul imediat al topirii ghețarilor este creșterea nivelului mării cu 1-2 metri, iar repercursiunile asupra oamenilor din întreaga lume este devastator. Puterea de a schimba ceva în bine stă în fiecare dintre noi.
Film realizat de Greenpeace
Durata: 4minute
Este un film care, pe lângă faptul că informează și conștientizează populația despre încălzirea globală și efectele ei devastatoare asupra întregului continent, motivează și dă soluții la îndemana fiecăruia să acționăm cât încă mai avem timp să schimbăm atitudini și mentalități greșite.
Film realizat de GreenPeace
Durata: 11min 37sec
Un clip Băncii Mondiale care ne explică pe scurt ce înseamnă schimbările climatice, cum le putem încetini și cum ne putem adapta la ele. Se vorbește și despre politicile publice care trebuie aplicate și despre fondurile care pot fi folosite în acest sens.
Sursa: YouTube
Durata: 5 min 42 sec