„Cluburile ecOprovocarea” – un nou program educațional în Sibiu

                               ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă  anunță lansarea programului de                                                         educație non-formală și extrașcolară – Cluburile ecOprovocarea, în trei licee din Sibiu.

 

Rezultatele bune înregistrate de ediția pilot a Programului „Cluburile ecOprovocarea”, desfășurată în primăvara acestui an în Călărași și Zalău, au determinat Asociația ViitorPlus să dea startul unei noi ediții a programului și să-l extindă în județul Sibiu. Trei licee din Sibiu, Colegiul Național Samuel von Brukenthal”, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara ,,Terezianum” ( pe parcursul acestui semestru se vor alatura si alte Cluburi) vor beneficia de acest program educațional non-formal, pe parcursul întregului an școlar 2015-2016, datorită susținerii oferită de un donator international. Alte două licee din Călărași, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Colegiul Economic, și două din Zalău, Colegiul Naţional Silvania şi Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, derulează acest program datorită partenerului TenarisSilcotub.

 „Cluburile ecOprovocarea” aduce o nouă provocare educațională extracurriculară, non-formală, care, prin parcurgerea unei curricule ce integrează aprofundarea unor noțiuni de protecția mediului cu instrumente de dezvoltare personală, urmărește formarea tinerilor în spiritul unei atitudini proactive față de rezolvarea problemelor actuale de mediu. Este urmărită atât dezvoltarea cunoștințelor teoretice referitoare la starea mediului natural, cât și a abilităților de lideri, necesare pentru a prelua inițiativa și a participa activ la diminuarea problemelor de mediu în comunitățile lor.

„An după an am învățat să învățăm de la tineri. Ei dau direcția actuală a educației și, ascultându-le nevoile de învățare îmbunătățim interacțiunea cu ei. Tinerii au idei pe care vor să le împărtășească unii cu alții, vor să dezbată, sa fie ascultați, vor să aibă personalitate. Și asta este un lucru de care, în Cluburile ecOprovocarea se ține seama. Aici tinerii sunt încurajați să se exprime liber, să descopere și să aprofundeze cunoașterea problemelor mediului înconjurător, căutând soluții în rezolvarea acestora în comunitatea lor. Ne dorim să aducem acest program într-un număr cât mai mare de orașe, pentru a da șansa tinerei generații să preia inițiativa implementării unei idei inovative în comunitatea din care fac parte.”, a declarat Lucia Cojocaru, coordonatorul Programului Cluburile ecOprovocarea”

Echipa de Club, formata din 15-20 elevi – membri Clubului și 3 profesori – Lideri de Club, va avea întâlniri săptămânale ce se vor derula conform curriculei și a unui ghid educațional detaliat, realizat de experți în domeniul dezvoltării durabile și educației non-formale. Prin jocuri, dezbateri, vizualizare de filme, elevii vor dobândi noi cunoștințe despre mediu și vor crea documentația necesară derulării unui proiect ce va participa la rezolvarea unei probleme de mediu din comunitatea locală. Fiecare Club va primi un grant de startup în valoare de 500 RON, iar la final, în luna iunie, în urma depunerii și evaluării proiectelor propuse de fiecare Club acestea pot obține finanțare pentru implementarea proiectului. Fondul total de premiere este de 16.000 de RON. Pe parcusul anului școlar, elevii vor implementa proiectul propus prin implicarea de voluntari din cadrul liceului și comunitatea locală, vor atrage fonduri pentru derularea acestuia și vor comunica cu autoritățile locale.

Lasa un mesaj

Trebuie sa foo autentificat pentru a putea posta..