Despre Cluburi

Cluburile ecOprovocarea Călărași și Sălaj, susținute de TenarisSilcotub, se derulează de 9 ani în aceste comunități și reprezintă una dintre principalele componente ale programului ecOprovocarea, organizat de ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă. Proiectul educațional extrașcolar se adresează liceenilor și are două tematici principale: grija pentru protecția mediului și dezvoltarea personală.

Scopul proiectului este ca, prin participarea la ateliere educaționale non-formale și prin organizarea de activități pentru protejarea mediului, tinerii să formeze noi atitudini și valori, să deprindă noi abilități pentru a deveni lideri în domeniul protejării mediului.  Totodată, elevii își dezvoltă competențe personale, cum sunt: lucrul în echipă, abilități de prezentare, atragere de fonduri, comunicare în echipă, management de proiect, motivare, creativitate.

În anul școlar 2018-2019, participă 7 licee din județele Călărași și Sălaj: Colegiul Național „Barbu Știrbei”, Liceul Danubius, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Colegiul Economic și, din Călărași, și Colegiul Național Silvania, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, din Zalău, și Liceu Tehnologic „Octavian Goga”, din Jibou.

În fiecare liceu se formează un club de ecologie din care fac parte minim 6 profesori coordonatori și minim 15 elevi eco-ambasadori. Cluburile derulează 2 tipuri de activități principale:

  • Profesorii predau de-a lungul anului școlar minim 2 module de ateliere non-formale, din cele puse gratuit la dispozitia profesorilor pe pagina web https://www.ecoprovocarea.ro/resurse-profesori/. La aceste ateliere participă elevii eco-ambasadori, dar și alți elevi interesați de ocrotirea mediului înconjurător.
  • Organizarea de evenimente de protejarea naturii cu 5 directii principale: reciclare, plantare de arbori, igienizare, campanii de conștientizare și târguri de economie circulară (schimb de obiecte reutilizabile). Eco-ambasadorii, în funcție de preferințe, își vor motiva și implica prietenii, profesorii, colegii, oameni din comunitatea locală pentru a participa la activitățile de protejare a mediului organizate de ei.

 Un coordonator ViitorPlus motivează membrii cluburilor, îi îndrumă, oferă consultanță pentru organizarea activităților, participă la activitățile cluburilor, oferă sprijin în realizarea raportării lunare și ajutor în relația cu autoritățile locale.

La finalul fiecărei luni, profesorii coordonatori trimit raportul de activitate către organizatori. Urmează evaluarea, conform Regulamentului, și afișarea clasamentului lunar pe pagina https://www.ecoprovocarea.ro/punctaj_concurs/

Proiectul „Cluburile ecOprovocarea Călărași și Sălaj”, susținut de TenarisSilcotub, va începe la 29 octombrie 2018 și se va termina pe 25.05.2019. La începutul lunii iunie 2019 se vor anunța echipele câștigătoare, premianții.

Valoarea totală a premiilor oferite de către TenarisSilcotub este de 35.000 lei. Cei mai buni 4 elevi (și profesorul coordonator) din cadrul celor 5 echipe de pe locul I sunt premiați cu locuri în  Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea din vara anului 2019.

Înscrierea echipelor din Călărași și Sălaj se face prin completarea acestui FORMULAR

REGULAMENTUL OFICIAL AL PROIECTULUI