Despre Concurs

Concursul Național ecOprovocarea, organizat de Asociația ViitorPlus, se află la cea de-a IV-a ediție și face parte din programul extrașcolar ecOprovocarea, o experiență educațională completă, cu beneficii pe termen lung pentru elevii și profesorii de liceu care participă voluntar an de an.

În anul școlar 2019-2020, se derulează cu sprijinul L’Oreal România.

Elevi și profesori de liceu, din toată țara, aprofundează cunoștințe legate de protejarea mediului și derulează activități practice de îngrijire a naturii.

Mod de desfășurare: În liceele înscrise la concurs, se formează echipe de minim 4 elevi și un coordonator (profesor sau elev).

Echipele formate vor desfășura activități de protecția mediului, în următoarele 5 categorii de concurs: reciclare, igienizare, plantare, târguri de economie circulară și grădini multifuncționale. Toate activitățile sunt punctate conform Regulamentului. Cei mai implicați membri ai echipelor, clasate la finalul concursului pe primul loc, la categoria la care s-au înscris, vor participa la următoarea Tabără de leadership pentru mediu ecOprovocarea.

ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS

PASUL 1. COMPLETAREA FORMULARULUI DE ÎNSCRIERE

de către coordonatorii echipei, după citirea informațiilor din această pagină și a detaliilor din REGULAMENT.

Validarea înscrierii se face după transmiterea de către coordonator a documentelor menționate în Regulament. Un liceu poate fi reprezentat în concurs de 1 până la 5 echipe (1 echipă/ categorie de concurs).

Cu cât vă înscrieți mai repede (noiembrie – decembrie) și începeți activitățile, cu atât cresc șansele în concurs.

PASUL 2. DESFĂȘURAREA DE ACTIVITĂȚI DE MEDIU

Categorii ce se punctează în concurs:

  1. Reciclare colectarea diferențiată a deșeurilor reciclabile și trimiterea lor către centre de reciclare specializate.
  2. Plantarea de puieți – organizarea unor activități de plantare sau participarea la activități de împădurire organizate de alte entități (ONG-uri sau Ocoale Silvice județene), în cadrul cărora, cu ajutorul voluntarilor – colegi, rude, prieteni – se plantează puieți forestieri pentru împădurirea unei zone.
  3. Igienizare – curățarea deșeurilor depozitate necorespunzator în areale naturale și depozitarea acestora în spații special amenajate sau predate către colectorii specializați/ firme de salubritate.
  4. Târguri de economie circulară – colectare de obiecte folosite, dar funcționale, într-un cadru organizat și
    donarea lor către entități juridice (grădinițe, școli, spitale, orfelinate, etc.), în scopul refolosirii acestor obiecte.
  5. Grădini multifuncționale – Echipele înscrise vor obține (de la școală, primărie sau terți) și transforma un spațiu viran într-un spațiu verde public, cu cel puțin 3 utilități distincte. Evaluarea acestei categorii nu se va face sub formă de punctaje acordate lunar, ci la finalul concursului, sub formă de jurizare.

O persoană poate coordona o singură echipă de minim 4 elevi (maxim 15) și poate alege să organizeze activități dintr-o singură categorie de concurs. Se pot înscrie maxim 5 echipe pe liceu.

PASUL 3. RAPORTAREA ȘI EVALUAREA ACTIVITĂȚILOLOR

Pentru fiecare activitate derulată, se acordă puncte conform REGULAMENTULUI. Pentru a le primi, la finalul fiecărei luni, echipele trimit Rapoarte de activitate, cu descrieri și fotografii, pentru a arăta ce activități au organizat.

Clasamentul Concursului Național ecOprovocarea este actualizat lunar, în urma verificării rapoartelor de activitate și a documentelor anexe trimise de echipe. Punctajele vor fi actualizate la începutul fiecărei luni, începând cu luna decembrie.

REGULAMENT CONCURS

Iată ce spun cei care au participat:

Mulțumesc pentru faptul că sunteți minunați prin faptul că aveți așa o determinare și o putere de acțiune molipsitoare care mă determină să nu mă gândesc niciodată la a renunța.”  – Diana P.

„Mi-am făcut prieteni alături de care am trăit clipe de neuitat și am reușit să vizitez locuri impresionante pe care sunt mândru că le-am putut „ajuta”. Vă mulțumesc din suflet!” – Eduard S.

Imagini și detalii în pagina dedicată Taberei.